Info

Kosmologipodden

Denna podd har till syfte att presentera samtal om aktuella händelser och frågor i relation till Martinus kosmiska världsbild. Om du är intresserad av livsfrågor kan detta vara något för dig.
RSS Feed
Kosmologipodden
2024
March
February
January


2023
December
September
August
June
April
January


2022
December
September
July
May
March
February


2021
November
September
August
July
June
March
January


2020
December
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2015
December


All Episodes
Archives
Now displaying: November, 2017

Välkommen till vår kosmologipodd!

Nov 27, 2017

#Metoo-rörelsen om sexuella trakasserier fortsätter att engagera kvinnor och män under hösten 2017. I detta avsnitt samtalar Solveig Langkilde med Pernilla Rosell om den aktuella debatten och fördjupar perspektivet på människans utveckling utifrån Martinus analyser om polförvandlingen, med särskilt fokus på det feminin-mänskliga perspektivet. 

Solveig och Pernilla ger sina personliga reflektioner över olika aspekter av kvinnlig identitet och över förhållandet mellan kvinnor och män i samhället i dag. Enligt Martinus analyser bär alla jordmänniskor på en ur-identitet som härstammar från den rent maskulina resp. feminina enpoliga perioden genom spiralkretsloppet, och beteendet från denna epok finns kvar som vanemedvetande än i dag. 

Kvinnor och män har upplevt den enpoliga delen av spiralkretsloppet utifrån olika horisonter och har därmed skilda erfarenheter, som dock i dag håller på att utjämnas allt snabbare i takt med att den sexuella polförvandlingen fortskrider. #Metoo-rörelsen och öppenheten kring främst kvinnors upplevelser av sexuella trakasserier och ojämlikhet, kan här ses som ett befriande steg mot en ökad insikt och en ökad jämställdhet mellan könen. 

Enligt Martinus analyser sår och skördar både kvinnor och män sitt eget öde och bägge könen måste uppleva samma mängd av lidanden under sin utveckling mot den riktiga människan. Lidandet kan dock ske inom olika områden. Kvinnan är överlag särskilt utsatt på det sexuella området på grund av sin fysiska underlägsenhet, men kvinnor kan också utöva kränkningar och maktmissbruk gentemot andra människor bland annat på det psykologiska området. Männen å sin sida har sått och skördat sina lidandeerfarenheter inte minst genom sitt utövande av krig och kamp och genom sina erfarnheter av hårda fysiska umbäranden.

I samtalet blickar vi också framåt och gläds åt att vi går mot en allt ljusare framtid, i takt med att den gamla, djuriska sexualiteten gradvis lämnar plats åt den sant mänskliga, osjälviska smekningssexualiteten, där givandet står i fokus på alla plan. 

Till slut reflekterar vi över det faktum att Martinus analyser om den mänskliga utvecklingen i hög grad illustreras utifrån ett  maskulint perspektiv, även om analyserna i sig avspeglar en allmängiltig kosmisk utvecklingsprocess. Detta kan leda till att den framtida kosmologiska forskningen kommer att fördjupa kunskapen om utvecklingen sett från en feminin-mänsklig horisont ännu mer . 

Nov 19, 2017

Den s.k. #Metoo-rörelsen, som uppmärksammar sexuella trakasserier och övergrepp, har under hösten 2017 nått stor spridning både i Sverige och internationellt. I detta avsnitt intervjuas Sören Grind, leg. psykolog och med mångårig erfarenhet av undervisning i Martinus kosmologi, om sin syn på denna rörelse och hur den kan leda till ett genombrott för en mer demokratisk struktur mellan könen, i ljuset av Martinus evolutionsperspektiv.

Genom den aktuella #Metoo-rörelsen har många röster och vittnesmål om sexuella trakasserier och kränkningar kommit fram i ljuset, vilket redan har lett till en diskussion i det offentliga rummet om vad som är en ömsesidigt respektfull kontakt mellan könen.

Sören berättar om hur vi, ur ett kosmologiskt perspektiv, förstår att dagens människor har sina rötter i djurriket och är på väg att bli det Martinus kallar riktiga människor. Den maskulina könsmaktsordningen, som var en naturnödvändig del av djurriket, innebär i dagens samhälle en förlegad form av patriarkal struktur. Denna struktur är nu på väg att ersättas av en osjälvisk kärlek till alla medväsen i takt med att människan, enligt Martinus, utvecklas fram emot dubbelpolighet. Lidanden som man genomgår under denna process bidrar till att utveckla vår önskan om att inte utsätta någon annan för obehag eller skada.

Sören Grind har skrivit två böcker om mänsklig utveckling sett ur ett reinkarnationsperspektiv, med utgångspunkt i Martinus analyser och hans egen erfarenhet som psykolog (Livet din spegel och Livet en fråga om kärlek). Böckerna finns tillgängliga på Världsbild förlag (www.varldsbild.se). Sören intervjuades på Skype av Pernilla Rosell. 

 

 

Nov 18, 2017

Kosmologipodden möter denna gång Steen Landsy och Lasse Östnäs för ett samtal om Steens mångåriga verksamhet som arrangör av kursen och utbildningar inom olika områden av andlig vetenskap. Vi får ta del av Steens berättelse om hur hans andliga intresse tog fart i 18-åldern och hur han i 20-åldern skrev flera kurser i Martinus kosmologi, vilket ledde till det första mötet med Martinus.

Vi få också höra Steen berätta om sitt samarbete med Per Bruus-Jensen på Radio Lotus, vilket resulterade i en 32 timmar lång radioutsändning om Martinus kosmologi. Steen bidrar frikostigt med minnen, reflektioner och tankar om sina möten med Martinus och sitt eget arbete som kursarrangör och inspiratör inom det andlig-vetenskapliga området. Vi får också höra Steen berätta om sitt eget författarskap, om hur det gick till när han beslutade sig för att publicera boken Nio liv, samt mycket mer!

Moderator för samtalet är Lars Palerius.

Nov 4, 2017

Är vi någonting mer än vår fysiska kropp? Vad är egentligen elektricitet och medvetande? Vad utgör vår innersta kärna, och hur sker livsupplevelsen? I detta tredje avsnitt av "Kosmologi i fickformat" berättar Rune Östensson om några grundläggande principer i Martinus världsbild som rör vårt medvetande och vad elektricitet är, djupast sett. Rune samtalar med Lars Palerius och Pernilla Rosell. Vi fördjupar oss i det faktum att allt som är skapat egentligen består av strålformig materia, enligt Martinus, och att vår fysiska kropp kan betraktas som fjärrstyrd. 

Vi reflekterar också över vad vårt innersta väsenskärna är och hur vi kan förstå vårt jag, samt hur livsupplevelsen skapas i ett evigt samspel mellan jaget och omvärlden.

Litteratur som nämns i programmet är bland annat Martinus artikel "Den organiska elektriciteten" i tidskriften Kosmos nr 1/2017, hans bok Bisättning samt hans huvudverk Livets Bog, del 4, st. 418. 

Annan författare som omnämns är biologen Rubert Sheldrake samt Robert Lanza som har skrivit boken Biocentrism

1