Info

Kosmologipodden

Denna podd har till syfte att presentera samtal om aktuella händelser och frågor i relation till Martinus kosmiska världsbild. Om du är intresserad av livsfrågor kan detta vara något för dig.
RSS Feed
Kosmologipodden
2024
April
March
February
January


2023
December
September
August
June
April
January


2022
December
September
July
May
March
February


2021
November
September
August
July
June
March
January


2020
December
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2019
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2018
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2017
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
August
July
June
May
April
March
February
January


2015
December


All Episodes
Archives
Now displaying: August, 2023

Välkommen till vår kosmologipodd!

Aug 20, 2023

Detta avsnitt är en samproduktion med den engelska podden ”Martinus cosmology podcast.” Micael Söderberg och Mary McGovern intervjuar Nikolaj Pilgaard Petersen om logik, medvetandets problem och om hur Martinus världsbild har påverkat Nikolajs syn på filosofi, vetenskap, materialism och livsupplevelsen.

Hur definierar Martinus logik? Vad har logik med kärlek att göra? Varför existerar medvetandet överhuvudtaget? Varför upplever vi något? Är vår hjärna ens nödvändig? Det är några av frågorna vi tar upp i detta engelskspråkiga avsnitt.

Nikolaj Pilgaard Petersen är lärare, har doktorerat i filosofi och har en masterexamen i historia och matematik. Förutom undervisning och kommunikation ägnar han sig åt forskningsarbete inom området filosofi. Han är författare till flera böcker om filosofiska ämnen för en bred dansktalande publik, vilket inkluderar boken "Vad är verkligheten i verkligheten?" (2016), och ett antal vetenskapliga artiklar.

Nikolaj har två YouTube-kanaler. På engelska: "The Nature of Reality" https://youtu.be/SifWPCOxUXk och på både engelska och danska: https://www.youtube.com/@npilgaard/videos.

Denna podcast spelades in av Micael Söderberg och Mary McGovern på Martinus Centre, Klint den 3 augusti 2023.

Språk: OBS, engelska.

Foton: Bo Edvinsson och Mary McGovern

Musik komponerad och framförd av Lars Palerius.

Martinus litteratur finns tillgänglig online på Martinus instituts hemsida: www.martinus.dk/sv. Här kan du också hitta information om de internationella sommarkurserna på Martinus Center i Klint, Danmark.

Aug 12, 2023

Välkommen till ett poddsamtal med Peter Blyme, gestaltterapeut och transaktionsanalytiker. Peter samtalar med Pernilla Rosell och Lars Palerius. Han berättar om hur han som ung andlig sökande kom i kontakt med Martinus världsbild, som i kombination med andra vishetsläror och källor har fungerat som en ”jordglob” i hans liv. Den har tillhandahållit en helhet under resan mot en större kunskap om oss själva och om tillvaron.

Under samtalet berättar Peter om sin mångåriga erfarenhet av terapeutiskt arbete med missbruk och beroendeproblematik, och han kommer bland annat in på det stöd han har funnit inom Tolvstegsprogrammet. Peter har också själv utvecklat ett program som heter AHA-programmet, ett självhjälpsprogram som kan kombineras med andra behandlingsinsatser.

Vi samtalar också om Sigmund Freuds betydelse för utforskandet av vårt psyke, samt Hellingers familjekonstellationer, som också berörs i Peter Blymes ovannämnda föredrag, och mycket annat.

Peter håller också föredrag och kurser i Martinus världsbild, och höll bland annat ett föredrag om ”Samvete, ideal och vår ofärdiga natur” under kursveckorna i Martinus Center Klint, 2023. Vårt samvete kan fungera som en kompass i vår längtan efter att göra rätt. Samtidigt kan höga ideal också bli en börda för oss, och vi samtalar om vi med hjälp av kunskap och medkänsla kan finna goda vägar att hantera obearbetade känslor och gamla vanemönster av självkritik.

Du kan lyssna till Peters föredrag sommaren 2023 på Martinus Instituts Crowdcast-kanal på följande länk: https://www.crowdcast.io/c/dpa3lgwqq2yk

Han har även hållit föredrag inom ramen för Stiftelsen Martinus Kosmologi i Stockholm, som finns tillgängligt på YouTube på denna länk: https://www.youtube.com/live/t1DbGiqeomw?feature=share

Peter har också tillsammans med Max Käck startat Tankesmedjan Kosmos, och håller under hösten 2023 en helgkurs i Martinus Center Varnhem som fokuserar på gruppdialog och delningsrundor. Du kan läsa mer om detta på Martinus Center Varnhems hemsida: https://martinuscentervarnhem.se/?page_id=956

Samtalet spelades in på Martinus Center Klint, Danmark, 11 juli 2023.

Språk: Svenska.

Musiken är komponerad och framförd av Lars Palerius.

1